L'Escudellòmetro - Pau Gómez Calvo

Un monòleg de Santiago Rusiñol, adaptació de Pau Gómez Calvo


En aquests moments, i amb data d’estrena a la Fira Mediterrània de Manresa de 2024 i preestrena al Festival de Llegendes de Catalunya de 2024, ens trobem en el procés de creació d’un espectacle escènic amb el text de Santiago Rusiñol com a base: “L’Escudellòmetro”.

Aquest monòleg de Rusiñol va ser estrenat el 1905 al Teatre Català (Romea) interpretat per Joaquim Vinyas, i no hi ha massa referències de posteriors produccions. Planteja un pla utòpic per tenir una renda bàsica alimentària i transformar la societat. Un text des d’on treballar política i culturalment la cuina popular.





"L'Escudellòmetro" forma part del projecte "RELLEUS", dins l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa 2024.

SINOPSI

Imaginem un escenari on de les aixetes de totes les llars flueix sense límit escudella i carn d’olla. Qui no en menjarà quan en tingui?, qui el refusarà el plat de la democràcia, de la classe mitja, de la llibertat? Ho podríem considerar una forma de renda bàsica alimentària?

Després d'un extens procés d'investigació, sorgeix una proposta per eradicar les desigualtats socials, col·locant la cuina popular al centre de la vida de les persones i repatriant l’escudella al paper que mereix en la nostra societat. Poble: estàs salvat!



EL MISSATGE DE RUSIÑOL

"L'Escudellòmetro" és una representació teatral on un home estrany, vestit de manera descurada, explica que ha inventat un aparell que pot posar fi a la fam i a les desigualtats socials. Aquest aparell és bàsicament una gran olla a pressió on es cuinarà una escudella constant per alimentar tota una ciutat.

L'escudella, un aliment datat del segle XV, que abans els catalans menjaven cada dia, podria tenir un poder igualador de les classes socials. Si tothom estigués ben alimentat, els problemes amb reis, ministres i altres jerarquies podrien desaparèixer, ja que són la causa de moltes desigualtats. També l'enemic dels artistes, els burgesos, podria deixar de ser un problema.

Gràcies a l'invent revolucionari de Rusiñol, ara la nostra principal preocupació ja no serà el menjar. La gent podrà centrar-se en buscar aquella bellesa tan necessària, segons ell.


LA PEÇA DE PAU GÓMEZ CALVO

Estem immersos en mostrar les inquietuds del protagonista que l'han conduït a concebre la magnífica idea de l'Escudellòmetro. Volem despertar en el públic l’autèntica convicció de que aquest invent podria transformar la societat, destacant la visió de Rusiñol i recordant que la cuina popular és de i per a tothom.

Una posada en escena austera: il·luminació, so i audiovisuals. Un to inquietant però còmic. Una escudella fent xup xup a l’escenari. Una proposta escènica per fer-nos partícips del seu projecte. El text de Rusiñol es fusionarà amb una conferència durant la qual anirem descobrint el personatge i la seva ment.

“Ja ho sé: tots els grans homes morim assassinats pels petits. Em volen trencar el comptador i les canonades! Volen inundar la ciutat! Però jo nedaré sobre el caldo! L'esperit de l'inventor sempre hi neda sobre el caldo!”





Estrena: Fira Mediterrània de Manresa de 2024

Preestrena: Festival de Llegendes de 2024


Text original - Santiago Rusiñol / Creació i interpretació - Pau Gómez Calvo / Assessorament escènic - Joan Maria Segura Bernadas / Assessorament artístic – Alba Valldaura Pascual / Disseny d'il·luminació - Pol Queralt Pané / Disseny de so i tècnic - Quim Rifà Badia / Producció musical - Marc Balsach Martí / Acompanyament creatiu i antropològic - Júlia Abelló Vilalta / Acompanyament dramatúrgic - Noelia Feria Rojas / Producció executiva i distribució – Maria Rueda Mas / Fotografia - Lydia Cazorla / Disseny - Mariona Alberich / Imatge - L’actor Joaquim Vinyas interpretant "L’Èscudellòmetro". Revista “Germanor", octubre 1905


coproducció

amb el suport